Lengleng u Luy (Zazacası)
Rocik vonî yow lenglengo ow luy ombazî yemnon beni.Luy lenglengıra vona bi mısafırî mıbı.Lenglengı şona mısafırî luy bena.Luy kurnaza ya malêzı powcena ow gena textı serkena ow de vona; Lenglengı bima borî ombazim.”Lenglengı eynê nukureyxu donapıro kenikena çig fek nikueno,kenikana nişna boro.luy zi malêzı textı serkeda zonixo tıra kena pirotidı raykıdı textı ponkena.Lenglengı vona ;”Ez çawa heyfonixo tıra bigiyo.”,lenglengı veyşona.vona;”Hekêm deri nimoni”.
Lenglengı ınaray luyra vona tı bi mısafıri mıbı. Luy zi vona;”Tamom ez yeno.”lenglengızi hebıkon powcena dekena zerey mesinı.luy yena lenglengı tıra vona ;”Bima bori.”luy eynê pırnıkeyxo dekena mesinı kenikena pırnıkeya mesinıro nişona mesinı tenga lenglengı nokoreyxo dona pıro hebıkonixo kıdinena ow vona;” Mı heki xo tıra gırowti.


Leylek ile Tilki  (Türkçesi)
Birgün diyorlar bir leylek ile bir tilki varmış.Tilki leyleğe diyor;” gel misafirim ol.”Leylek gidiyor tilkinin misafiri oluyor.tilki kurnazdır ya maliz (pestil ürünleri için kullanılan,gelenekten gelen,üzüm suyundan yapılan yemek) pişiriyor. Sonra malezi taşın üzerine seriyor. Sonra diyor; Leylek gel birlikte yiyelim arkadaşım. Leylek gagasını vuruyor maleze ama ne yapıyor ne ediyor yemek ağzına girmiyor. Ne yapıyor ne ediyor yiyemiyor. Tilki de malezi taşa sermiş dilini sürüyor birden malezin hepsini taştan temizliyor. Leylek diyor; Ben bu öcümü ondan nasıl alırım. Leylek açtır. Ve diyor; Hakkım onda kalmasın.(yani hakkımı ondan alacam demek istiyor.)

Leylek bu sefer tilkiye diyor; Sen gel misafirim ol. Tilki de tamam geliyorum diyor; Leylek de hebık (buğdayın suda kaynatılmış hali) pişiriyor ibriğin içine koyuyor.Tilki geliyor leylek ona diyor; Gel birlikte yiyelim. Tilki tam burnunu ibriğin içine koyuyor ne yapıyor ne ediyor burnu (ağzı) ibriğin içine girmiyor ibrik dardır. Leylek gagasını vuruyor birden hebık’lerin hepsini bitiriyor. Ve diyor; Ben hakkımı ondan aldım.

TİLKİ İLE LEYLEK

  • Uploaded by: Unknown
  • Views:
  • Category:
  • Share

     
    Copyright © zzw | | iletişim